Share This

RADIOZVEZDA.BG е…

 

RADIOZVEZDA.BG е съвместен проект на Пи Арт Индъстри и Пресцентъра на Българската Социалистическа Партия. Идеята на radiozvezda.bg е да дава гласност на новини, мнения и коментари, които застъпват социално-ориентирани гледни точки за развитието на България и на Европа. В този сайт могат да се чуят и прочетат мненията на леви политици, интелектуалци, общественици, експерти със социалистически, социалдемократически и други демократични възгледи от лявото политическо пространство. Радио Звезда се обявява за една социална България в социална Европа. Нашият стремеж е да покажем мнения, които да се противопоставят на доминиращите в ефира неолиберални и десни позиции. Целта на radiozvezda.bg е да бъде гласът на левия спектър в ефира.

Скъпи приятели, симпатизанти, членове на коалиция „БСП – лява България”, уважаеми почитатели и опоненти на социалната държава. България е пред поредния изкуствено предизвикан от наши доскорошни партньори избор за членове на 43-я ни национален парламент, който трябва да излъчи следващото 91-о правителство на републиката ни.

На 5 октомври българите с право на глас са изправени пред алтернативата „война и реваншизъм до дупка” или национално отговорни политически сили, които да сформират законодателен орган и изпълнителна власт, работещи без корист в името на българските граждани. За повишаване на жизнения стандарт, за глътка въздух и отпушване на пътя на предприемчивите хора, за по-високи пенсии и заплати, за стабилност и сигурност.

Всеки сам поема отговорността за своя избор. Ситуацията, няма какво да крием, не е лека.  Ще бъдат ли избегнати контролираният вот, масовото купуване на гласове, манипулацията с мъртвите души в избирателните списъци? Едва ли! Надяваме се служебното правителство на Георги Близнашки наистина да осигури честни избори. Ще признаем резултата, но ще оспорваме всеки опит за фалшификации на вота.

През последните седмици се изписа и изговори много относно водачите на листите на „БСП – лява България” и тяхното окомплектоване. За сметка на това не чухме и дума за проблемите при нашите опоненти. Но в това няма нищо чудно, защото там всички важни въпроси решават двама души. Останалите им козируват в очакване на поредната „уютна” служба и печелене на европейски проекти. Впрочем, същите тези хора в лицето на ГЕРБ и президента Росен Плевнелиев, от 6 август насам превземат държавата с бесни темпове. Експертите на левицата биват масово уволнявани като на тяхно място още в същите часове задкулисно се спускат верни на политическите ни опоненти хора, готови на мъст само и единствено заради  овладяване на важни властови позиции.

Недоволни от политиката на една или друга партия винаги е имало. Ще ги има и занапред. Въпросът е как да се съхраним единни – с различията помежду си, но и с общите си позиции за „Не” на войната в Украйна”, „Поредното „Да” на членството на България в Европейския съюз и НАТО”, „Устояване на сложната ситуация с енергийните проекти, касаещи нашата държава”, „Възможно най-пълната защита на националния интерес”, „Връщане на доверието на гражданите в банковата система на страната ни”.

Именно заради това българската левица е длъжна да предотврати разцеплението, което видимо се подклажда отвън и отвътре. Сега не е време да сложим клеймо „предател” на личности, които главно и благодарение на БСП имат своето заслужено място на политическата ни карта. Време е за трезвен и обективен анализ на случващото се, време е за преценка за бъдещето – такова, каквото го искаме. Без популизъм и обещания за приказни магически реформи левицата може да направи така, че нейната програма за сбъдването на социална България да стане факт. Но за това й е нужна подкрепа в аванс.  Вашата подкрепа, уважаеми български избиратели!

За да не станем свидетели на безпринципни коалиции, чиято цел за пореден път ще е в защита на корпоративните интереси на група от хора, които, меко казано, с поведението си напоследък показват, че: „Ето, това сме ние. Каквото и да направите, оставаме незаобиколим фактор”.

Овладяването на икономически лостове не трябва и не може да бъде причина за това как България може е поставена на колене пред известни на обществото ни олигархични кръгове. Факт е, че техни представители го облъчват с подобни тези – чрез свои и други услужливи за бъдещето си медии, чрез политици без свян и морал и политически номади. Но нима ще останем глухи и неми пред безпардонното поведение на тези хора, потънали в разкош и овладели иначе независимите според българската конституция останали власти?

Арогантността на някои възлови лица в политиката стигна дотам, че тръгнаха да обясняват как в листите на левицата на избираеми места са хора от гражданската листа, които били „касичката” на БСП. Жалка история! А какво да кажем за завръщането на скандалния Ваньо Танов начело на митниците?

Вярно е, че правителството на Пламен Орешарски, подкрепяно до неотдавна от БСП и ДПС, не успя да изпълни на сто процента програмата си. Но социалистическата партия направи възможното за малко повече от година на власт – въпреки доскорошните ни партньори. При това под натиска на платени протести, чиито водачи днес оправдават хонорарите си като служебни министри, техни съветници, пиари, социолози и всякакви специалисти, чиито бизнес като членове и ръководители на различни неправителствени организации сочи едно: тези хора получават пари за съсипването на България. За превръщането й в територия, в която който си поиска може да прави проучвания за шистов газ, за падането на държавата ни на колене пред някои чужди инвеститори.

Залогът този път наистина е голям. Успеем ли да върнем доверието на българските граждани, ние ще потърсим за партньорство политически партии, които са близки до нашата визия за бъдещето на страната ни. Ще загърбим личностните различия, ще направим така, че патриотите в България да управляват заедно с нас. Стига всеки от тях да заслужи мястото си в 43-я български парламент.

Великият Оскар Уайлд е казал: „Модно е това, което носим ние, старомодно е онова, което носят другите”.

Нима не сме прави?!

Екипът на радио „Звезда”, гласът на левия спектър, който работи открито за победата на БСП и левицата в бъдеща социална България!