Tags

Related Posts

Share This

Станишев: Китай има интерес към големи инвестиции в транспортния сектор

SS

Акцент в разговорите по време на срещите в Китай на президента на ПЕС Сергей Станишев и Дзяруи Уан, министър на департамента по външна политика на ККП са били темата за инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа, както и откриването на нови работни места. „Китай проявява сериозен интерес към големи инфраструктурни проекти“, каза той. По неговите думи сред обсъжданите въпроси са и ситуацията в Украйна, Близкия изток, двустранните отношения между ЕС и Китай и много други. „14-те години на отношения между ЕС и Китай са много успешни и за двете страни. Има постоянно засилващ се диалог по всички въпроси от взаимен интерес, които обсъждахме и вчера, и днес с ръководството на Китайската народна република и на Китайската комунистическа партия, която управлява.

Президентът на ПЕС каза, че Китай, като нова икономическа сила, получава и много отговорности на международно ниво. Той припомни, че тази година се навършват 65 години от двустранните дипломатически отношения между България и КНР. „Това е добра основа и създава добри отношения”, категоричен бе той. Дзяруи Уан допълни, че България е първата страна, признала Китай, което прави отношенията между двете страни изключително топли и приятелски.

Президентът на ПЕС подчерта, че икономическата страна на въпроса също е от изключително значение, тъй като Китай е вторият вносител на продукция в ЕС и двустранните икономически отношения са много важни. Станишев обясни, че за страните от Централна и  Източна Европа това означава много инвестиции за развитие на инфраструктура и производство. Той подчерта, че е поставил и българските интереси по време на тези разговори. „Има добри нагласи при системност от страна на България, можем да постигнем много”, каза още той.

„Управлението в Китай е избор на народа. Огромният икономически успех на Китай е немислим без управлението на ККП”, това заяви по време на срещата Дзяруи Уан. Според него разликата между Китай и европейските държави е, че докато в Европа, често се сменят управляващите, в Китай това не е така и може да се води по-дългосрочна и стабилна политика. „Основната цел на ККП е развитие и подобряване на живота на хората. Външната ни политика е изцяло съобразена с тези цели”, каза още той и допълни, че за това се търси и признание от цялата международна общност.

Делегацията на ПЕС се срещна и с представители от Министерство на защитата на околната среда и експерти от Националната комисия за развитие и реформи. По време на разговорите Станишев подчерта, че проблемите с околната среда са общи за целия свят и трябва да се търсят общи решения. По думите му нуждите на природата се различават от нуждите на всяко общество да се развива и разширява, да създава работни места, но това не означава първите да се загърбват, защото последствията ще са за всички и най-вече за следващите поколения.

Експертите, участващи в срещата, изразиха съгласие, че най-сигурният начин да се търси значително решаване на екологичните проблеми е като се търси взаимодействие на международно ниво. Станишев заяви, че е изключително важно на конференцията на ООН следващата година в Париж, всяка страна да излезе с позиция за мерките, които ще вземе за борба с въглеродните емисии.

В проведените срещи участие взеха министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Златко Лагумджиа, председателят на парламента на Чехия Ян Хамачек, лидерът на Демократическата партия на Сърбия Боян Пайтич, главният секретар на ФЕПС Ернст Щетер, зам.-генералният секретар на ПЕС Марая Лафебер и ръководителят на международния отдел на ПЕС  Ан Линде.

Виктор Понта покани Станишев да открие кампанията му за президент

По време на посещението си в Китай Сергей Станишев, президент на ПЕС, проведе среща с румънския премиер Виктор Понта, на която бяха обсъдени двустранните отношения между България и Румъния, както и ситуацията в Украйна. Понта използва случая, за да покани президента на ПЕС да открие предизборната му кампания за президент на Румъния на 20 септември в Букурещ.

02.09.2014 г.

гр. София