Tags

Related Posts

Share This

Премиерът: Важно е ваксината срещу К-19 да е на достъпна цена

Европейската комисия даде своите указания за COVID. Относно темата за ваксината – аз съм много доволен от действията на ЕК, защото е много важно да бъде осигурена за всички и на достъпна цена. До късни доби в Европейския парламент с колегите разказахме кой колко е напреднал. Считам, че трябва да се доверяваме на учените от Германия и да не експериментираме на здравни теми. Комисията и държавите членки продължават усилията си, трябва да бъдем в ежеминутет синхрон. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Той посочи, че има голямо разминаване в броя тествани лица и подчерта, че е най-важно да има медикаменти, достатъчно легла, да се препоръчва на хората да не пътуват към силно засегнатите места. Според него трябва да се наблегне и на психичното здраве, да не се всява паника и допълнителен стрес.

„Много е важно всеки българин да знае, че пазейки себе си и близките си, пази и бизнеса, икономиката. Ние сме длъжни и затова подпомагаме пенсионери, социално слаби, всеки в нужда. Но това не са неизчерпаеми източници. Най-рано януари-февруари би трябвало да се обсъжда отпускането на нови средства от ЕС, но не е ясно дали ще стане”, каза Борисов.

Той е на мнение, че учебният процес не бива да се спира. Възможно, според него, би било карантинирането за кратък срок от време, но не и такъв, който би засегнал психиката на учениците.

Европейските лидери са обсъдили и сделката между ЕС и Великобритания. Тя трябва да стане факт в края на тази година.

„Много е важно и се надявам да се постигне съгласие. Тази сделка е изключително важна, тъй като икономиките ни са тясно свързани”, отбеляза министър-предстедателят. 

Борисов съобщи още, че Fitch отново са повишили кредитния рейтинг на ББР. Премиерът благодари на президента Радев, тъй като гръцкият му колега Мицотакис е заявил, че мостът между България и Гърция е стабилен.

„Относно Зелената сделка – декември ще се взимат решения, но вчера бяха дебатите. Амбициите на ЕС са намаляване на вредните емисии, но това ще стане след около 10-ина години, през 2030 година. Много бързо трябва да мислим за придобиване на нови мощности и зелена енергия. През 2050 г. трябва да няма вредни емисии, промените в климата са такива, че сме длъжни да го сторим”, обясни премиерът.

http://novinite.bg