Tags

Related Posts

Share This

Петър Курумбашев: Няма по-добър начин да бъде счупен Европейският съюз отвътре от предложението да има Европа на две скорости

image

Петър Курумбашев: Няма по-добър начин да бъде счупен Европейският съюз отвътре от предложението да има Европа на две скорости

В ЕП се гласуваха две предложение, които очевидно бяха срещу българската индустрия

"Може би няма по-добър начин да бъде счупен Европейският съюз отвътре от предложението да има Европа на две скорости", коментира евродепутатът от БСП/ ПЕС Петър Курумбашев за възможните сценарии за развитието на ЕС след Брекзит. “В Европейския парламент има повече от сериозни коментари по тази тема. За съжаление, обаче в България не се чува много”, каза още бълграският евродепутат. Според него не трябва да забравяме, че думата „апартейд” има европейски произход. "Може би Европа е решила в XXI век да приложи някакъв вид модерен апартейд по отношение на собствения си континент", допълни още Курумбашев. Той е на мнение, че Европа на две скорости не е вече само опасност, а има реално риск да се формализира. Като пример евродепутатът посочи предложение на Верховщад – само държави от Еврозоната да имат право на глас по въпроси, свързани с еврото, а останалите страни-членки да имат само съвещателен глас. "България от 20 години работи с еврото. Не ни приемат в Шенген само по политически причини и в един момент искат да се разделим, тъй като не сме част от Еврозоната и от Шенген. Има дори предложение европейските комисари да не са 28, а 14, а България продължава да не дава предложението си за поста", обясни още евродепутатът.

Курумбашев посочи, че един от сценариите, които поставя Юнкер е за ренационализация, тоест да се върнат някои от властите, “Иззети” от Брюксел и вече те да се решават от националните правителства. "Някои национален парламент, например, може да не ратифицира СЕТА, въпреки че ЕП подкрепи споразумението", уточни той.

"В ЕП се гласуваха две предложение, които очевидно бяха срещу българската индустрия – по-рязко намаление на търговията с емисии. С мен се свързаха представители на керамичната индустрия, циментовата, стъкларската, минната индустрия, федерацията на индустриалните енергийно консуматори, които казах, че няма да издържат на този удар. Гласуването не беше по политически групи, а Централна и Източна Европа гласува тогава в свой интерес", каза още евродепутатът.

По темата за санкциите срещу Русия, Курумбашев заяви, че България няма да изпадне в изолация, ако страната ни наложи вето. "Има още държави, които биха го направили. Но по отношение на темата за Европа на две скорости, българският политически елит трябва да има обща позиция, за да се чуе гласът на България. Не е добро решение страната ни да попадне в килера на ЕС. Тогава може да се обърнем към други държави, а този процес е много опасен. Това е и изключително обезкуражаващо за всички останали държави, които кандидатстват за членство", допълни той.

По отношение на изборите в България, Курумбашев коментира, че очевидно Бойко Борисов е притеснен от дебат с Корнелия Нинова и че не е научил урока си да не плаши хората – ако останел втори, щял да е в опозиция. "Да обявим тридневен траур?",коментира още Курумбашев.