Tags

Related Posts

Share This

Орешарски подкрепи банковата ваканция

Снимка: Преса


Г-н Миков, БСП би ли участвала в коалиция, ако резултатите на изборите налагат създаване на такава?
– Рано е да се говори по тази тема. Но когато му дойде времето, този разговор ще започне от въпроса кой е склонен да приеме прогресивното облагане. Засега не съм чул някоя от другите партии да има позиция по този въпрос. Нека дадат ясен отговор в предизборната кам- пания, защото хората искат по-справедливо данъчно облагане. Нека кажат и как ще гарантираме повече справедливост за малкия и средния бизнес – чрез досегашната практика на обществените поръчки, която облагодетелства големите фирми с политическите покровители, или ще осигурим по-голяма конкурентност и достъпност за малките и средните предприемачи.
– Подобни виждания има в програмата на АБВ, да очакваме ли обединена левица?
– Нека влязат в парламента, тогава ще коментираме тези въпроси.
– Съпартийците ви много очакваха лидерската промяна в БСП, но сякаш с нея се изчерпаха промените в столетницата. Водачите на листи показват, че парламентарната номенклатура е непоклатима. Как ще отговорите на тези упреци?
– Сериозните партии не разчитат на политици еднодневки. Кадрите, които могат да превръщат лозунгите от партийните форуми в реална политика, се изграждат с години. Време е нужно да реализират представителство, да станат разпознаваеми както вътре в партията, така и в обществото. В БСП гледаме на депутатите не като на натискачи на копчета по партийна директива, а като на екип, в който партийната роля и експертният принос са равностойни. Много често през последните 10-15 години се лансираше темата за новите лица, като се внушаваше, че старите непременно са излишни. Но видяхме и обратното. Нови лица, на които след един мандат в парламента не научихме имената, не им чухме гласовете. Защото политиката беше подменена от пиара. Търсейки баланса, можем да кажем, че в листите на БСП има обновление, но има и значителна доза приемственост, която да гарантира последователност в политиката, но мислим и за капацитета на народните представители да реализират тази политика.
– Дайте пример за нови лица.
– Такъв например е ректорът на университета в Русе Христо Белоев, който има изключителен авторитет в академичната общност. Таско Ерменков е ново лице като водач. Той се доказа за една година като депутат и експерт по енергетика и сега води листата в един важен район – Сливен.
Ще поканите ли Пламен Орешарски в листата си?
– Не.
– Защо?
– В последните месеци политиката на ръководеното от него правителство значително се отклоняваше от това, заради което бяхме поели управленски отговорности и коалиционни компромиси. Предложението за актуализацията на бюджета не само не отговаряше на действителното състояние на държавните финанси, но открито обслужваше тези, които искат да нарисуват един голям провал на правителството, ръководено от самия Орешарски. Въпреки това той подписа законопроекта противно на собствената си преценка, че актуализация всъщност не се налага. Можеше да попита преди това и да даде по-сериозни аргументи. Има и други неща, но не бива да се връщаме назад. Разминахме се и в позициите за банковата ваканция. Ние категорично смятахме, че тези мерки не са необходими и ще парализират българската икономика. Добре е, че макар и изолирана в усилията си спрямо другите партии, президента и БНБ, БСП все пак успя да защити в този труден спор своята позиция, която се оказа правилна и за цялата държава. Има и други неща, но не бива да се връщаме назад.
– Какво общо има Орешарски с банковата ваканция?
– Той застана зад тази идея, лансирана на консултациите при президента.
– Как приемате изневярата на Петър Чобанов, който отиде при ДПС?
– Нямам високо мнение за ренегатството. Но г-н Чобанов, както и всеки гражданин, има право на свободен избор. При всички случаи обаче това поведение до голяма степен обяснява поведението на финансовия министър в последните месеци на правителството на Пламен Орешарски. В крайна сметка затова са изборите и аз вярвам, че гражданите ще направят правилна преценка за всички онези, които номадстват в политиката, които на всеки избори се явяват от различна партия и застават зад разноидейна платформа.
– Бихте ли казали какви бяха заслугите на други министри от гражданската квота – Таня Андреева и Десислава Терзиева, които намериха места в червените листи?
– Включването в листите на г-жа Андреева и г-жа Терзиева не е въпрос на заслуги към партията, а въпрос на знания, на експертен потенциал и на коректност към политиката на БСП – лява България.
– И вие сте убеден, че те притежават всички тези качества?
– Не само аз. Националният съвет чрез включването им в листите даде своята оценка. Враждебното отношение към тях е резултат от лични отношения, които създават впечатление за напрежение, но смятам, че то беше преодоляно.
И мен ли ще ме обвините в лични отношения , след като мисля, че по време на министър Андреева здравеопазването изпадна в истински колапс?
– Това е дълбоко невярно. Тази теза се внушаваше от играчите в сектора, които години наред консумират средства от здравната каса. По времето на Таня Андреева се обърна внимание на малките населени места, на малките болници. Насочиха се инвестиции в провинцията. С това Андреева си спечели много врагове в лицето на тези, които искат постоянно да растат парите за здравеопазване и да се консумират само от няколко лечебни заведения. Примерът е с ВМА, която и в момента е в изключително тежко състояние – с над 100 млн. лв. задължения, натрупани от нейния предишен ръководител Стоян Тонев. В момента той е водач на листата на ГЕРБ в Пазарджик.

– Имаше ли натиск и намеса на Сергей Станишев при реденето на листите? Оказван ли ви е натиск от него, за да влязат негови фаворити на избираеми места?
– Мисля, че е време да свалим от употреба мита за сянката на стария лидер и дърпането на конците. Станишев има думата като всеки член на Националния съвет и тъкмо на неговите заседания той ясно заяви позицията както за водачите, така и въобще за процеса на номинациите в листите. Натиск не е имало. И какво означава свой човек? Отборът е на партията и той трябва да представлява политиката на партията и на хората, които гласуват за нея.
– При провал на изборите ще направите ли чистка в Изпълнителното бюро? Още повече че голяма част от членовете му са на челни позиции в листите?
– Това са въпроси, които не могат да ангажират отговорността на един човек или на изпълнителното бюро, или само на Националния съвет. Това са въпроси, които ангажират цялата партия. Промени ще има постоянно, промени ще има и след изборите, промени ще има и в по-дългосрочна перспектива, за да бъде БСП силна, автентична и за да може нейният обществен авторитет да расте.
– Досега не сме видели дори предизборната ви платформа. Кажете как ще върнете загубеното доверие, с какво ще привличате избирателите си?
– Готови сме с платформата. Тя дава нов смисъл на онова, с което излязохме на изборите през 2013 г., но по една или друга причина не успяхме да реализираме с модела на управление от експертен кабинет. Доразвиваме перспективи и търсим доверие. Платформата ни за тези избори отразява по съответен по-ясен начин и по-категоричната лява политика на коалицията.
– С ДПС отново бихте ли се коалирали? Мая Манолова каза, че за трети път няма да направите това.
– Това неизчерпаемо любопитство за коалициите… То измества здравословния интерес към самите партии и оставя в обществото неприятния вкус за политиката като пазарлъци. ГЕРБ например направи коалиция с ДПС по въпроса за бюджета. Тези партии имаха синхронизирана позиция и по въпроса с банковата ваканция. Без да го заявят и никой не ги попита защо направиха тази коалиция. Кому беше нужно това? Ясно е, че в отношенията ни с ДПС има тежко наследство, което силно затруднява бъдещото ни сътрудничество. И то не е наследство толкова между нас като партии, колкото в обществените представи и очаквания.
– Готови ли сте да направите левия завой?
– Тези клишета са ненужни. БСП трябва да даде повече доказателства, че защитава истински интересите на хората на труда – както на физическия, така и на интелектуалния. БСП трябва да даде ясния знак към дребния и средния бизнес и към цялото общество, че справедливостта е не толкова в приемането на закони, а в тяхното прилагане. БСП трябва да даде знаци за социална чувствителност към онези, които нямат жилища, към онези, които са на улицата и нямат с какво да изпратят децата си на училище. Доказателства в тази посока дадохме и в предходния, макар и много кратък мандат.
БСП стои ли зад идеята за създаване на правителство на националното съгласие или на националното спасение, което да направи непопулярни реформи?
– Големият въпрос не е за непопулярните реформи. Големият въпрос е кой плаща цената. Българските граждани, дори и тези, които живеят тежко, могат да приемат необходимостта от реформи тогава, когато виждат, че всички поемат солидарно своя дял.
– Не разбрах само бихте ли участвали в правителство на националното съгласие?
– Никакви формули не приемам, преди да видя резултата от изборите. Всяко правителство, което е дошло легитимно на власт, е на националното съгласие, защото изразява волята на по-голямата част от гласувалите. Националното съгласие е винаги налице, ако правителството провежда политика, която е желана от народа, разбира се, от него и се одобрява.