Tags

Related Posts

Share This

Крум Зарков: С много от препоръките за нашия антикорупционен закон сме се съобразили

Целим най-накрая да се стигне до ефективна борба с корупцията

„Пред посланиците представихме основните пунктове от нашият антикорупционен закон, които смятаме за важни, за да се получи най-накрая ефективна борба с корупцията. Те не са давали препоръки, а задаваха въпроси.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков по БТВ по повод срещата на представители на левицата с посланици, на която бе представен антикорупционният закон на социалистите.

Зарков обясни, че що се отнася до препоръките, които левицата е получила по време на срещите с професионалните общности, с много от тях БСП се е съобразила. „Например препоръката на гл. прокурор, агенцията да не разполага със собствена техника за подслушване”, обясни той. Зарков каза също, че една от целите на проведените срещи за обсъждане на предлагания законопроект от левицата е била да се покаже принципът, по който трябва да се случва един законодателен процес. „Първо- да се обсъдят предложенията и след това да бъде внесено предложението, а не обратното. Също- да се види как експертно може да се подобри законът”, обясни зам.-председателят на ПГ.

Крум Зарков каза още, че всеки път, когато се създава нов специализиран орган, който не е съществувал досега, се създават и подозрения за дублиране на функции с други органи. „Ние обаче, чрез органа, идентифицираме един ясен проблем – проблемът на разследване на определен вид престъпление – като например, давания подкуп за определени лица- министри и депутати”, обясни Крум Зарков. Той изтъкна, че БСП няма да отстъпи от позицията- председателят на този нов орган да се избира от президента.

13.09.2017 г.
гр. София