Tags

Related Posts

Share This

Калкани и октоподи в мрежата

image

Автор: Иван Кутузов

 

Списание ТЕМА
Йордан Мичев

В Агенцията по рибарство директорите се сменят като носни кърпички, а в този хаос се промъкват и хора, разследвани за връзки с криминалния свят

Йордан Мичев
Регистрираните риболовци у нас са около 180 000, което надвишава близо шест пъти числеността на Българската армия и около три пъти структурите на МВР. На тази "армия" като мащаб могат да съперничат само ловците, които са над 120 000.
И ако в лова икономическите интереси се пресичат най-вече около собствеността на ловните стопанства, то в риболова са многократно по-големи, защото става дума за усвояването на 106.7 млн. евро по ОП "Рибарство и аквакултури" (2007 – 2013). От тях помощта от ЕС възлиза на 80 млн. евро. Затова и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е едно от най-апетитните звена в държавата, а директорите й се сменят като носни кърпички, въпреки че усвояемостта на средствата по европроекти е една от най-ниските.

Въртележка на началници

По време на тройната коалиция в ИАРА се изредиха толкова изпълнителни директори, че никой не може да каже с точност броя им – само от 2007 до 2009 г. са били около 7. От 2009 г., когато на власт дойде ГЕРБ, агенцията вече е сменила трима директори. Проф. Йордан Стайков от Тракийския университет в Стара Загора, който е специалист по аквакултури, се задържа по-малко от половин година, за да бъде сменен от предприемача Явор Недев – политолог по образование и бивш китарист на рок групата "Конкурент", който преди това бе директор на държавното дружество "Рибни ресурси" ЕООД. Недев се задържа на поста твърде дълго и на практика бе администраторът, при когото оперативната програма, забатачена години наред, стартира. Той обаче изненадващо бе уволнен от премиера Бойко Борисов през юни 2011 г. при негово посещение във Варна, където местните рибари му казали, че не познават ръководството на агенцията. В комплект с Недев по същата причина бе уволнен и директорът на звеното във Варна Продан Проданов. "Докато не намерим честни и желаещи да работят добре хора, ще ги сменяме", коментира тогава Бойко Борисов.
Месец по-късно за шеф на ИАРА бе назначен профсъюзният деятел инж. Пламен Захариев, за когото социалният министър Тотю Младенов обяви, че ще бъде проверяван от прокуратурата за неплатени заплати за над 369 000 лева в Националния център за социална рехабилитация, оглавяван от него. Всичко това, при положение че държавата и общините са плащали навреме на организацията за извършваните от нея социални дейности. Захариев се задържа на поста до 19 декември м.г., когато бе сменен от д-р Драгомир Господинов. Новият шеф дотогава бе зам.-директор на ДФ "Земеделие" и отговаряше за Техническия инспекторат.

С дъх на калкани

Малко след като оглави ИАРА, Господинов започна тотална чистка в структурите на агенцията, тъй като имало много експерти и инспектори, които не си вършат работата. По думите му до момента е уволнил близо 40 служители, но броят им ще набъбне многократно. Най-голямата сеч засега е във Варна, където местният директор Сашко Грудев – бивш дългогодишен началник на областната служба "Пожарна и аварийна безопасност", бе уволнен заедно с трима негови подчинени. Според Грудев, който се задържа няколко месеца като директор, уволнението му било заради засегнати икономически интереси.
"За времето, откакто бях на поста, съм писал няколко докладни до ръководството в София, че организацията на работа във Варна предразполага към корупционни практики. Писах и до земеделския министър, и до министър-председателя, като посочих кои са причините за голямото бракониерство и кои са хората в местната структура на агенцията, които го покровителстват. Отговор нямаше, но вместо да уволнят служителите, които пречат на работата, махнаха тези, които изготвиха доклада", заяви пред "ТЕМА" Грудев.
Според него при квота от 43 тона на година за улов на калкан се ловят около 500-600 тона. Бракониерите продавали рибата в Турция за 50 долара за килограм. "Ако се погледнат документите, става ясно, че има контрабанда", твърди Грудев. Десет дни след уволнението му – на 24 февруари, във Варна бе взривен в колата си местният рибен бос Йордан Харасимов, който освен че е най-големият играч в бизнеса с улова и преработката на рапани, е и сред крупните износители на калкан за турския пазар. Засега версиите за убийството му са твърде много и прекалено противоречиви, но разследващите не изключват и версия с дъх на калкан в атентата.
В отговор на обвиненията на Грудев новият шеф на ИАРА Господинов твърди, че наистина има такъв доклад и след като го получил, веднага изпратил комисия от агенцията, която в продължение на 4 дни детайлно проучила ситуацията на място. "Единственото, което установихме, е липсата на ефективен контрол в работата на регионалното звено. Това бе и мотивът за освобождаването на Грудев и тримата му служители", казва Господинов. Според него за 8 месеца, в които Грудев е бил на поста в ИАРА, във Варна е бил издаден само 1 акт за незаконен улов на калкан от общо 30 акта, което е нищо на фона на продължаващите нарушения. Твърденията за годишен улов от 600 тона калкан са абсурдни, защото в българската акватория общите запаси от ценната риба се равняват на около 200 тона по данни на Института по океанологогия към БАН, смята шефът на ИАРА.

Контрабанда на "зелена граница"

Дори и Господинов, който още по време на престоя си в ДФ "Земеделие" има имиджа на безкомпромисен администратор, се оказва изненадан от едно собствено кадрово решение. Няколко дни след встъпването си в длъжност той назначава за главен секретар на ИАРА 40-годишния бивш граничен полицай Сергей Костадинов. Господинов не е знаел, че човекът, на когото с писмена заповед е делегирал широки правомощия да ръководи много от административните дейности в агенцията, преди 5 години е бил уволнен дисциплинарно от "Гранична полиция" заради това, че е помагал с информация на контрабандисти на цигари.
През 2007 г. Костадинов е зам.-началник на граничния полицейски участък в Калотина. Тъй като постът на началник на участъка е бил доста проветрив, на практика той е отговарял и за охраната на граничния пункт, и за опазването на "зелената граница". През март същата година началникът на регионалния граничен сектор в Драгоман Захарин Пенов, който от август 2009 г. оглавява НС "Гранична полиция", ръководи операция, чиято цел е да провери дали гранични полицаи подпомагат каналите за контрабандни цигари от Сърбия към България. Проверката продължава до юни 2007 г., като са използвани и СРС. Те обаче не са издадени срещу конкретен обект, а се проследява клетката на мобилен оператор. В подслушаните разговори са разпознати гласовете на 10 служители – четирима офицери и шестима сержанти. Един от тях е Сергей Костадинов. Установява се, че граничните полицаи са подпомагали с информация както митничари, така и контрабандисти за разположението на нарядите и техническите средства за охрана на границата през следващите 24 часа.
Според източници на "ТЕМА", запознати с разследването, тарифата за една такава информация е била 1000 лева, които си разпределяли полицаите. Записите от СРС обаче не били годни като веществени доказателства за повдигане на обвинения и търсене на наказателна отговорност. Поради тази причина започва дисциплинарно производство и по-късно униформените са уволнени.
От административната преписка става ясно, че полицаите „не са изпълнявали служебните си задължения за предотвратяване, пресичане и разкриване на контрабанда през границата; предавали са информация на криминалния контингент за подготвяни полицейски мероприятия в района; лично са участвали и съдействали на криминално проявени за изнасяне на цигари, закупени от безмитните магазини; осигурявали са безпрепятствено преминаване на ГКПП Калотина и са искали съдействие от колеги за прикриване на незаконна дейност; поддържали са нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент".
Тези деяния са квалифицирани като "несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР" и на базата на тях през октомври 2007 г. тогавашният вътрешен министър Румен Петков издава заповед за дисциплинарното им уволнение. Всички освободени полицаи обжалват тази заповед пред ВАС, като деветима от тях са били оневинени и възстановени на длъжност. Единственият, на когото съдът отхвърля жалбата и при тричленен състав (20 ноември 2008 г.), и при петчленен (19 март 2009 г.), е Костадинов. Магистратите и при двете инстанции са преценили, че има достатъчно доказателства срещу него в преписките от проверката. В момента Костадинов обжалва решението и пред седемчленен състав на ВАС, но след като преди това има две категорични постановления, шансът жалбата му да бъде приета е минимален, коментират юристи.

Октоподи в ИАРА
Малко след като се произнася петчленният състав на ВАС, Костадинов е назначен в инспектората на Министерството на земеделието, където е отговарял за контрола на проекти, финансирани от европейските фондове. С идването на власт на ГЕРБ пък е прехвърлен в ИАРА, където става шеф на Административно-правната дирекция. След като Явор Недев става шеф на агенцията през февруари 2010 г., променя устройствения правилник и уволнява Костадинов поради липса на подходящо юридическо образование, тъй като той е завършил военното училище във Велико Търново и е инженер по двигатели с вътрешно горене. Той съответно обжалва уволнението си пред ВАС и през декември 2011-а е възстановен на длъжност в ИАРА. Няколко дни по-късно новият шеф на агенцията Драгомир Господинов го назначава като главен секретар.
"Не съм знаел за това разследване срещу Костадинов – казва Драгомир Господинов. – Свидетелството му за съдимост е чисто, в справката от НСлС, която ми беше предоставена при назначаването му, също липсват такива данни." Според юристи досието на бившия граничен полицай е чисто, защото той все още обжалва дисциплинарното си уволнение пред ВАС.
Самият Костадинов твърди, че не е направил нищо нередно и че е станал неудобен за определени хора с работата си като зам.-началник на граничния участък в Калотина, затова е бил уволнен. Той категорично отрича всякакви обвинения, че е участвал в контрабандни канали или че е изнасял служебна информация към лица от криминалния контингент. "Този случай за мен бе изненада, защото няколко месеца преди уволнението ми бях награден от същия министър Румен Петков за постигнати високи резултати в охраната на границата. Мога да ви кажа, че в момента положението на Калотина е много по-зле, отколкото по мое време", твърди Костадинов.
Според неофициална информация и в Министерството на земеделието, и в ИАРА той се е ползвал с протекции от най-високо ниво, а зад него стояли хора, свързани с емблематичния бос Алексей Петров, който в момента е подсъдим по делото "Октопод". Костадинов категорично отрича подобни връзки и твърди, че няма нищо общо с Петров.