Tags

Related Posts

Share This

Иван Гайтанджиев: Ограничаването на мащабите на бежанската вълна е правилният ход за Европа

 

1 Февруари 2016 | 10:37 | Агенция "Фокус"

Иван Гайтанджиев: Ограничаването на мащабите на бежанската вълна е правилният ход за Европа

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Ограничаването на мащабите на бежанската вълна е правилният ход, който трябва да предприеме Европа. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Иван Гайтанджиев, дългогодишен журналист и посланик в Египет в периода 2006-2011. По думите му, се забелязва тенденция на обединяване усилията на държавите, но все пак Европа е много далеч от необходимата адекватност за решаването на най-големите предизвикателства като бежанската вълна. Иван Гайтанджиев коментира още, че случилото се в новогодишната нощ в Кьолн е преломен момент от развоя на събитията в кризата.
„След тези събития като че ли далеч по-добре се осъзна необходимостта от търсене на адекватни действия и адекватни ходове, защото ако не се спазват законите, ако няма обективно и ясно третиране на проблема, няма да има някакъв изход от този проблем. Конкретните действия, които се опитва всяка една държава да приложи, като че ли ще бъдат по-адекватни на това предизвикателство, защото тероризмът вече придобива нови измерения и нови форми. Тероризмът не е само бомби, не е само убийства, не са само ножове, но има вече тероризъм срещу същността на хората, срещу същността на децата, на жените, на личността. Това нещо не може да се толерира и няма да бъде толерирано. Аз съм убеден, че Европа е в състояние да намери добрите действия и тя ги търси, очевидно“, коментира той.
Иван Гайтанджиев коментира още, че се наблюдават реални метаморфози в поведението на водещите политици в Европа. По думите му, въпреки че канцлерът на Германия Ангела Меркел е дала зелена светлина на бежанския наплив, сега е принудена от натиска на гражданите да предприеме необходимите действия. Според Гайтанджиев политическото бъдеще на Меркел не е в нейна полза и са възможни промени във висшата политика на Германия. Съдбата и бъдещето на политици, които не са адекватни на предизвикателствата, в никакъв случай няма да е добра, категоричен бе Иван Гайтанджиев.