Tags

Related Posts

Share This

Д-р Стойчо Кацаров: Има 26 000 свободни болнични легла и огромен брой персонал, който бездейства

Проблемите в здравеопазването идват от всичките грешни политики пред годините. Нашата здравна система се управлява като едно голямо социалистическо предприятие, няма пазар, забранено е откриването на нови болници. Една от причините са всички тези забрани, въведени в годините. През 2018 година в националната здравна карта е написано, че са нужни 0 легла във вътрешни отделения. В момента искат да се лекуват хора във вътрешни отделения, но не може. Това коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването, в ефира на телевизия Евроком на предаването “Честно казано с Люба Кулезич”.

“В момента имаме 26 000 легла в страната, които са свободни. Не можеш да разкриеш легла, ако нямаш персонал, иначе няма да получиш разрешение да разкриеш ново отделение. Нужно е да се напише всяко едно име на лекуващ. Имаме свободни легла, имаме персонал, който бездейства, забранени са и плановите операции. Имаме и малка частица на здравната система, която казва, че повече не можем – това е глупаво”, допълни той.

“В България няма никакви статистически данни. Да, заразените са повече, така и починалите ще са повече. Основната информация, която се дава на хората е колко души са заразени и колко души са починали. Ние имаме ли отговора на въпроса колко души са се срещали с вируса от началото на пандемията. Ние не знаем колко са – няма прогноза. Здравните власти не събират такава информация”, каза още той.

http://novinite.bg