Tags

Related Posts

Share This

Джеймс Пардю пред Политико: Борисов копира Путин и е диктатор! Краде бизнеси, ползва полицията и съдебната власт

Бойко Борисов е лека форма на Владимир Путин в България. Той е заменил демокрацията със зле прикрит авторитарен режим и затова е дълг на ЕС да промени това. Съюзът трябва да подкрепи протестите.

Това са тезите, които защитава в статия в “Политико” бившият американски посланик в България Джеймс Пардю. 

Пардю, който беше заместник помощник генерален секретар по операциите на НАТО и офицер от американското военно разузнаване констатира, че Борисов е изправен “пред народно въстание, което няма да отмине”.

“Крайно време е Европа да даде да се разбере, че е на страната на народа на България и неговото искане за истинска демокрация и да предприеме конкретни стъпки да му помогне да постигне тази цел”, пише американският дипломат.

Той описва България като страна, която има “повърхностен образ на демокрация”, но “в действителност политическата и правосъдната ѝ система са гнили в сърцевината си”.

Системата, създадена от Борисов, има много от белезите на еднопартийната държава, пише Пардю.

“Той практически унищожи политическата опозиция в страната чрез широко използване на заплахи, местна корупция и предполагаемо масово купуване на гласове в общностите. Управляващата партия – Партията “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) – постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието”, пише Пардю.

По думите му Борисов и неговият апарат могат да бъдат характеризирани като “лек Путин” . Те прилагат “същите тактики като руския диктатор, но не с толкова тежка ръка”.

“Макар Борисов да обича да се представя за популист, методите му са авторитарни”, коментира Пардю.

Той отбелязва, че България има и “галерия от заможни “олигарси” и споменава един от тях – Делян Пеевски, който по думите му “контролира разпространението на медиите в страната”. Подкрепата за Борисов и ГЕРБ е условие за членство в олигархичния клуб и облагите могат да бъдат значими за поддръжниците, докато наказанията да бъдат жестоки за другите.

“Линията между легитимния бизнес и организираната престъпност е замъглена и успешни бизнеси са обект на съдебно преследване и враждебни завземания на активите им”, пише дипломатът.

“Всичко това е възможно заради полицейска и съдебна система, която Борисов и ГЕРБ контролират до голяма степен”, обяснява той. “Това е система, създадена за корупция в голям мащаб. Както демонстрантите знаят, това е и система, която задушава индивидуалната инициатива, запушва устата на пресата и обезкуражава чуждестранните инвестиции. Тя подтиква младите българи да напускат страната си, за да търсят бъдещето си в по-отворени, демократични общества другаде”.

Ако Европа я е грижа  за демокрацията, тя “трябва да поеме водеща роля в подкрепата на исканията за промяна”, пише Пардю. Той посочва, че докато Доналд Тръмп е в Белия дом САЩ няма да поемат такава роля, защото сегашният президент не се интересува от подкрепата на демокрацията по света и това няма да се промени до президентските избори на 3 ноември.

Пардю препоръчва на ЕС три стъпки по отношение на България: първо  – да признае легитимността на протестите и слабостта на демокрацията в България; второ – да съобщи, че ще разследва “интензивно” използването на европейските фондове в България и ще отнася случаите на нарушение до съда и ще налага наказания; третата стъпка трябва да включва наблюдение на изборите, преглед на свободата на пресата и на предложенията за прилагане на съдебната реформа.

Дипломатът не отчита, че ЕС не може да се меси във вътрешните политически процеси в своите държави членки. Той подкрепя правото на мирен протест по принцип, но не взема страни в спорове между управляващи и опозиция. ЕС също не наблюдава избори в свои държави членки. Самото им членство означава, че той е признал, че те отговарят на неговите демократични стандарти. Ако не отговарят, ЕС трябва преди всичко да ограничи членските им права съгласно член 7 от дововора си. Публична тайна е, че той е неприложим,  защото изисква практически непостижима единодушна подкрепа за налагането на санкцията. Затова започналите процедури срещу Полша и Унгария по този член не стигнаха доникъде.

“В края на краищата, бъдещето на България трябва да бъде решавано от българите”, пише в заключение Пардю. “Но днес българите, пледиращи  за демокрация по улиците може сами да не успеят да наложат основните демократични промени, които търсят. Ако Европа ще бъде съюз от истински демокрации, дълг на ЕС и на неговите страни членки да защитават и да се борят за този идеал”.

http://novinite.bg