Tags

Related Posts

Share This

Георги Търновалийски: С „махленската свада” скриха новия дълг, провала в образованието и еврофондовете.

13.06.2016

Георги Търновалийски: С „махленската свада” скриха новия дълг, провала в образованието и еврофондовете.

„Зад гангстерската война по Черноморието, определена от премиера като „махленска свада”, през изминалата седмица се скриха важните дебати за новия дълг, за срива в образованието, за провала в усвояването на европейски средства, за разделянето на нацията от президента”. Така анализира изминалата парламентарна седмица народният представител от БСП Георги Търновалийски на редовната си пресконференция в Пловдив. „ Първо се скри дебата за новия дълг от 1.2 млд. лв, който беше поет като гаранция от държавата, която е записана като основен длъжник” – подчерта депутатът социалист. Той посочи, че мафиотската война на Слънчев бряг е затъмнила също драматичните резултати от матури с 20 % двойки. „На този фон българският президент продължи да разделя българите и добре, че няма да бъде повече държавен глава” – допълни Търновалийски. Според него в информационно затъмнение остана и провалът в усвояването на европейски средства през изтеклия програмен период, като в настоящия темповете са нищожни. „Дори Кристалина Георгиева го призна, защото за две години от програмния период 2014-2020 са усвоени само 1.6 % по оперативните програми” – допълни пловдивският депутат. В графата с провалени общини по този показател, за съжаление, попада и община Пловдив. „Благодаря на в. Марица за днешната информация относно Големия воден проект. Отдавна алармирах, че средствата в размер на 150 млн.лв са загубени. Предстои отново да бъде договарян с ЕК, но на по-ниска цена. А, можеше да бъде изпълнен и сега да се реализира втората фаза по отношение на утайките”- посочи за поред път Георги Търновалийски.

По всички тези въпроси БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ остро реагира в парламента. Левицата ще продължи да настоява за решения по проблемите с демографската криза, мигрантите и сигурността, здравеопазването. На парламентарно ниво продължават разговорите с опозиционните политически сили. Лявата партия търси подкрепа по конкретни законодателни инициативи, свързани с участието на държавата в икономиката и борбата с монополите. „Съвместно с експерти от БАН продължаваме работата по законопроект в подкрепа на малките и средни селскостопански производители чрез създаване на държавно предприятие, което да подпомага изкупуването, преработването и търговията със земеделска продукция” – поясни Търновалийски. Той бе категоричен, че тези теми са загърбени от управляващите, защото техните приоритети са магистрали и дългове. По думите му влизането в дългова спирала е обозримо, защото милиардите заеми не се влагат в икономиката за нейното раздвижване. Фискалният резерв е само виртуален, стана ясно от думите на финансистът. „В тези 11.5 млд. лв, които управляващите цитират, са включени 5.3 млд.лв външен дълг и 2.5 млд.лв капиталови разходи, които са от бюджета и ще бъдат похарчени. Като ги извадим, виждаме, че резервът е на критичния минимум” – обясни бившият заместник финансов министър. В тази ситуация курсът към предсрочни парламентарни избори е категоричен. „Ние сме „За” оставката на този кабинет, защото държавата не се развива в правилната посока” – каза Георги Търновалийски в отговор на журналистически въпрос.

Той сподели, че на петъчния парламентарен контрол очаква отговор на три свои актуални въпроса, отложени от ресорните министри миналата седмица. Те са към Меглена Кунева за лошите оценки на седмокласниците на матурите, към Владислав Горанов за Българската банка за развитие и към Румяна Бъчварова за административната реформа, за която тя отговаря. .

Пресцентър на БСП – Пловдив