Tags

Related Posts

Share This

Георги Търновалийски: България навлиза в сериозна дългова спирала

6.06.2016

Георги Търновалийски: България навлиза в сериозна дългова спирала

„България навлиза в сериозна дългова спирала и ако икономиката се движи с тези темпове, през 2021 г., когато се събират много плащания, предстои истински финансов колапс”, заяви на пресконференция в Пловдив народният представител от БСП Георги Търновалийски. Повод за коментара му стана поредният нов, гарантиран от държавата дълг в размер на 1.2 млд. лв. Миналата седмица управляващото мнозинството гласува огромната сума за Фонда за гарантиране на влоговете и тя едва ли ще се върне в държавния бюджет. Така, към момента държавният дълг е около 30% от брутния вътрешен продукт. „За сравнение, през 2009 г., когато Бойко Борисов пое държавното управление, дълговото бреме беше 12% от БВП” – припомни Търновалийски. Той уличи премиера в лъжа по отношение на действителното състояние на фискалния резерв. „В резерва се намират 5.3 млд.лв външен заем, изтеглен през март тази година. Когато извадим тази сума от 11.5 млд лв, която г-н Борисов цитира, става ясно, че фискалният резерв е на критичния минимум” – обясни финансистът Търновалийски. Той изреди и други негативни тенденции, които се неглижират или крият от управляващите. На критичния минимум са още преките чуждестранни инвестиции. 500 млн лв няма да бъдат платени по европейски програми, заради финансови корекции по проекти на държавата или общините. Според пловдивския депутат е много рано да се говори за преизпълнение на бюджета в размер на 2 млд. лв. „Ако това е факт, защо тогава се теглят огромни дългове”, попита риторично той. Търновалийски подчерта, че левицата внимателно следи за разходването на заложените в бюджета 2.5 млд.лв капиталови разходи. Той е категоричен, че средствата се харчат неефективно, защото не генерират растеж. „Тези магистрали, глътнали милиарди, трябваше да привлекат инвестиции, а виждаме съвсем друга картина” – поясни социалистът. Във връзка с КТБ и приказките на премиера, че при него банка не е фалирала, Търновалийски припомни фактологията. Решението за фалита на КТБ беше взето от това управление, след като се отказаха да я оздравят и с уверението, че ще върнат една голяма част от парите. В 2011 година активите на банката са 2 млрд.лв, а 2014 година, при управлението на Борисов, стават 7 млрд. лв. „Балонът беше надут по време на първото управление на Бойко Борисов и се спука пак при ГЕРБ. Важният въпрос е не „Кога?”, а „Защо?” – обясни Георги Търновалийски, завършвайки, че когато фактите говорят, дори г-н Борисов трябва да замълчи.

Георги Търновалийски: Отнемат противоконституционно финансовата самостоятелност на общините

„Парламентарната група на БСП ще оспорва пред Конституционния съд Закона за публичните финанси, защото с промените се отнема финансовата самостоятелност на общините”. Това съобщи на пресконференция днес в града на тепетата пловдивският депутат от БСП Георги Търновалийски. По думите му промените дават възможност на финансовия министър да вземе на ръчно управление финансово затруднени общини, за които сам реши. „Убеден съм, че в процедурата за финансово оздравяване ще влизат само общини, които не се управляват от кметове на ГЕРБ” , каза Търновалийски. Той допълни, че освен нововъведената процедура с нова глава в Закона за публичните финанси се променя и чл. 51, който регламентира взаимоотношенията между държавния бюджет и българските общини. Там е казано, че тези взаимоотношения се регулират със Закона за публичните финанси и Закона за държавния бюджет и по решение на МС, когато това е предвидено със закон. „Сега управляващите премахват изискването „когато това е предвидено със закон”. Става така, че когато реши МС, ще може да променя бюджетните взаимоотношения между държавния бюджет и общините” – уточни депутатът на левицата.. По този начин управляващите ще имат право да дават пари на тези общини, на които те решат без санкцията на българския парламент. „Това е противоконституционно, затова атакуваме поправките в Закона за публичните финанси”, категоричен беше пловдивският народен представител Георги Търновалийски.

Той съобщи, че тази седмица левицата ще внесе искане за мораториум върху промените в изборното законодателство до произнасянето на Конституционния съд и до провеждането на референдума, на който народът ще си каже мнението. „Предстоящите президентски избори могат да се проведат и по стария Изборен кодекс”, счита Търновалийски. По думите му БСП ще реши формулата на участието си след вътрешно партийно допитване, което ще стане между 27 юни и 3 юли. Веднага след него ще стартира и процедура по номиниране на президентска двойка. Личното мнение на Георги Търновалийски е, че президентът на левицата трябва да е личност с широка обществена подкрепа, позната и уважавана. „Не е задължително да е тясно партийна фигура, но трябва да изповядва ценностите и идеите, да подкрепя политиките на БСП”, подчерта народният представител.

Георги Търновалийски: Многократно предупреждавах, че Пловдив е на опашката по европроекти

„За съжаление се оказах прав, че Пловдив е на опашката по усвояване на европейски средства. Днес това е официална констатация, изведена и в заглавие на местната преса”, коментира в Пловдив народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. За липсата на капацитет на Общината да привлича средства по европейски програми той нееднократно е предупреждавал. „Жалко е, че загубихме Големия воден проект, но реализацията на Транспортния проект също буди известно безспокойство” – допълни финансистът. Все още не работи системата за управление на градския транспорт, техниката се оказва некачествена, а задръстванията в града станаха повече. Георги Търновалийски се опасява обаче, че може да се стигне и до връщане на цялата сума, ако проектът не заработи. Предстои петгодишен мониторинг и във всеки един момент ЕК може да наложи санкцията, стана ясно от думите му. Според него другата опасност е от разходите за сервиз и поддръжка на тази некачествена техника. „Какво се случва след една година, когато изтече гаранцията за валидатори, машини за продажба на билети, информационни табла, светофарни уредби и общината ще трябва със собствен бюджет да ги поддържа. Имат ли управляващите анализ за това колко средства ще бъдат необходими от бюджета за поддръжка?” – попита Търновалийски. Той припомни, че в града на тепетата трябваше да има зелена вълна, която да позволи на колите да не спират на всеки светофар. При всяко спиране се отделят най-много вредни газове, а Пловдив е един от градовете с най-мръсен въздух в Европа. „Такава зелена вълна в града ни няма. Напротив, задръстванията станаха по-големи", коментира депутатът. Пловдивският транспортен проект е илюстрация за това как неефективно са вложени европейски средства и се дава за пример от самия вицепремиер Томислав Дончев.

Пресцентър на БСП – Пловдив