Tags

Related Posts

Share This

АКО НАУКАТА Е ХРАМ, КОЙ ТРЯБВА ДА ИЗГОНИ ТЪРГОВЦИТЕ, НАСТАНИЛИ СЕ В НЕГО?

Първа публикация: 27-07-2015

Последна редакция: 31-07-2015

АКО НАУКАТА Е ХРАМ,

КОЙ ТРЯБВА ДА ИЗГОНИ ТЪРГОВЦИТЕ, НАСТАНИЛИ СЕ В НЕГО?

Илия КОЖУХАРОВ

Малко предистория

Ежедневно доцент Евгений Волков от Русия споделя върху своята стена във Фейсбук десетки публикации на различни, критично настроени, хора, както и на други – с подчертан творчески натюрел, който най-често се рее в селенията на науката. По тази причина неговият Фейсбук-профил отдавна се е превърнал в своеобразен справочен център, от който всеки може да извлече информация по твърде широк кръг въпроси.

Надолу е представена една извадка от последните дни. На много места тя възбужда впечатляващи паралели с днешна България.

Евгений ВОЛКОВ, 18-ти юли 2014

31. 07. 2008:

Президентът на Руската федерация, Дмитрий Медведев, призова да се престане с кошмаренето” на малкия бизнес.

09. 09. 2008:

Президентът на Руската федерация, Дмитрий Медведев, призова да не бъде кошмарен” частният бизнес.

25. 09. 2010:

Путин забрани бизнесът да бъде кошмарен с проверки.

25. 09. 2011:

Медведев призова да се престане с кошмаренето” на бизнеса.

05. 03. 2014:

Владимир Путин призова бизнесът да не се кошмари.

30. 10. 2014:

Медведев призова да не се кошмари” бизнесът.

Евгений ВОЛКОВ, 18-ти юли 2014

Иван Толстой

Великото оглупяване

90 години от разстрела на лицеистите

На 18-ти юли 1925 година художественият критик Николай Пунин записал в своя дневник ленинградските слухове:‘Разстреляни са лицеисти. Говори се – 52 човека, останалите са изпратени на заточение, имуществото, чак до детските играчки и зимните вещи, е конфискувано. За разстрела няма официални съобщения; разбира се, в града всички знаят за това – най-малкото, в тези кръгове, с които ми се налага да контактувам: средата на служещата интелигенция.’

Лицеистите, за които говори Пунин, са випускниците на Александровския лицей, този същия лицей, който завършил Пушкин. (…)

Наложило се започналите през есента на 1917 година учебни занятия бързо да се съкратят: лицеистите се свивали в стаички из крилата на сградата, а парадните помещения били заети от новите собственици на живота. На следващата година болшевиките закрили Лицея. (…)

През 1925 година бил даден ход на Делото на лицеистите’. (…) Били им предявени обвинения в шпионаж, в организирането на каса за взаимопомощ в Лицея и в поръчката на панихида в памет на загиналите техни другари и членовете на императорското семейство. (…)

Следователите не се интересували от същината на‘престъплението’, но за съблюдаване на формалността имало позоваване на законови членове: ‘Чл. 61. Участие в организации или съдействие на организации, действащи в помощ на международната буржоазия’, и ‘Чл. 66. Участие в шпионаж от всякакъв род, изразяващ се в предаване на съобщения или събиране на сведения, имащи характер на държавна тайна (…)’.

Евгений ВОЛКОВ, 19-ти юли 2014

Денацификация на практика

През 1945 година започва кампания по денацификация на Германия, която може да се превърне в добър урок за всички днешни националисти и онези, които тласкат народите в пропастта на войната.

Евгений ВОЛКОВ, 19-ти юли 2014

Шинто

Хайде всички да започнем със себе си. От следващия понеделник аз ще хвърлям угарките в кошчетата за отпадъци, а вие ще престанете да крадете милиарди от бюджета.

Евгений ВОЛКОВ, 19-ти юли 2014

Ъгълче на циника

“В номинацията за ‘Бизнесмен на годината’ първото място се отрежда за Директора на мрежата от донбаските военно-търговски магазини, съумял да въоръжи цялата армия на сепаратистите.

Евгений ВОЛКОВ, 20-ти юли 2014

Андрей Нечаев

Ямата, която си изкопахме сами за себе си

Съмнителните постижения на руската власт.

Евгений ВОЛКОВ, 20-ти юли 2014

Мрежа за църковен мониторинг

АКО ВАШИЯТ БОГ Е РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩ,

вашите водачи не биха имали нужда от предпазни средства срещу куршуми и от въоръжени охранители.

Евгений ВОЛКОВ, 20-ти юли 2014

Експатите – елитните гастарбайтери” – спешно напускат Русия

“Граждани на западни държави напускат Русия с безпрецедентни темпове, написаха в Нови известия’. По данни на Федералната миграционна служба на Русия, коитовестникът цитира, от януари 2014 година страната са напуснали: 31% от живеещите и работещи тук немци (повече от 240 хиляди души), 36% от американците, 38% от британците, 41% от испанците.

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Вестник “Ъ”:

IBM прекрати сътрудничеството си с лидера в руския IT-пазар

“Американската корпорация IBM разтрогна едностранно отношенията си с една от най-големите IT-компании на руския пазар, Ланит, с която е поддържала партньорски отношение повече от 20 години.”

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Висше учебно заведение в Нижни Новгород все пак уволни американския професор Кендрик Уайт

“Американският предприемач и професор Кендрик Уайт бе уволнен от поста заместник-ректор по иновациите на Държавния университет в Нижни Новгород с решение на ректора Евгений Чупрунов. (…) Решението за моето уволнение не е от Нижни Новгород, то е от Москва’ – сподели Уайт.

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отказа да потвърди обявеното от опълченците изтегляне на въоръженията

“Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна отказа да потвърди реалността на обявеното от опълченците изтегляне на въоръженията с калибър под 100 милиметра. Наблюдателите нарекоха ставащото ‘усилено придвижване на въоръжения.

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Полина Потапова

Сектата на успеха: Как Бизнес-младостта” заработва милиони долари благодарение на емоциите

‘The Village посети тренинг на Бизнес-младост’, контактува с нейните основатели и клиенти, за да се ориентира в секрета на популярността, който тази компания е постигнала. (…) Компанията обещава да превърне слушателите си в милионери и заявява, че това вече се е удало на стотици хора.”

Основателите на Бизнес-младост’: Пьотр Осипов и Михаил Дашкиев

Задгробният живот се равнява на утробния на квадрат + още единдоказва съществуването на живот след смъртта Пьотр Осипов. (…) В непосредствена близост на сцената, в меко кресло, седи, кръстосал крака, Михаил Дашкиев. (…) Те гледат право в очите и говорят за чудесата, които твори вярата в себе си.

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Олег Кулчицкий

Сержант Александър Ененко от военната част № 22179 в Майкоп, автономна република Адигея, отказа да убива украинци в Украйна. Чака го съд. Присъда – до пет години.

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Преносителят на значения

Професорът по лингвистика в Калифорнийския университет в Бъркли, Джордж Лакоф, стана един от основоположниците на когнитивната лингвистика и теорията на въплътеното знание – ново направление във философията: тук мисленето се изучава изключително в рамките на телесното начало. Лакоф, бивш ученик и главен опонент на Ноам Чомски, опровергава идеята ‘синкасис über alles’ (‘синкасисът над всичко’ – бел. моя, И.К.) и твърди, че семантиката е главната съставляваща компонента на езика, а основата на мисленето е метафората. С теорията на метафората е свързана неговата революционна идея за това, че човек мисли в концептуални рамки и несъзнателно адаптира постъпващата информация за света така, че тя да бъде вмъкната в тези рамки. ‘The Prime Russian Magazine’ се обърна към лингвиста Лакоф с въпроса: защо хората са по-скоро родени поети, отколкото рационални потребители, каквито ги изобразяват икономистите и невробиолозите?

Евгений ВОЛКОВ, 22-ри юли 2014

Светлана Ройтер, Ирина Юзбекова, Полина Русяева и Роман Баданин

Внезапно от Русия заминаха няколко колеги и партньори на Чубайс

От началото на юли, когато бе поставен под домашен арест Леонид Меламед, внезапно заминаха от Русия няколко топ-мениджъри на ‘Роснано’ – както бивши, така и настоящи.

Евгений ВОЛКОВ, 22-ри юли 2014

Кирил Мартинов

Пет филма за политическата философия

Киното, което показва защо е важно да се мисли за политиката и защо едно такова мислене засяга всеки.

Едно от разпространените заблуждения се свежда до това, че философията се занимава с отвлечени въпроси, несвързани по никакъв начин с реалния живот на хората. Съответно, за да се разберат философските теории, уж се изискват примери, които не се пресичат по никакъв начин с нашия опит за света. Политическата философия позволява нагледно да бъде опровергана тази конструкция. Първо, всички политически идеи, смислови значения или ценности, които съществуват в съвременния свят, се изобретяват от философите, а след това стават онази реалност, в която живеем. Така е било с демокрацията, правата на човека, феминизма, национализма и космополитизма. Второ, на нас би ни се наложило да мислим като политически философи, ако просто само поискаме да сме свободни хора, даващи си сметка за онова, което се случва по света. И това мислене има богата традиция във визуализацията – в частност, то е представено в киното. В настоящата подборка съм включил филми, които предизвикват силно естетическо впечатление и заставят зрителя да се усъмни в природата на собствените си политически убеждения. По случайно съвпадение въпросните филми засягат проблемите на насилието, справедливостта, войната и пълномощията на държавната власт. А може би – и не случайно.”

Евгений ВОЛКОВ, 22-ри юли 2014

Джеймс Алчикър

Оливър Бъркман: Позитивната мощ на негативното мислене

Моят днешен гост, Оливър Бъркман, има категорично мнение относно силата на позитивното мислене: той не го подкрепя.

В книгата си Противоотровата: Щастие за хората, които не могат да отстояват тезата за позитивното мислене, Оливър пише по хумористичен и добре обмислен начин за това: как книгите за самопомощ са неефективни. (…)

Неговият подход е отчасти стоически: той смята, че да се говори на хората за усилието, с което всичко ще бъде постигнато, това не попълва техните резервоари на оптимизма. Смята също така, че подобно положение може да бъде парализиращо за хората, които си мислят, че всеки успех, към който се стремят, може да бъде реализиран. (…)

Книгата на Оливър е един мъдър и творчески поглед към негативността на позитивното мислене.

Евгений ВОЛКОВ, 23-ти юли 2014

Книга на паметта “Убитите в Катин

Стартиран е проект, за финансирането на който инициаторите се обръщат към всички – Книга на паметта‘Убитите в Катин’. Вземете участие във финансирането и реализацията на големия проект Мемориал’.

Евгений ВОЛКОВ, 23-ти юли 2014

Лев Рубинщайн:

Когато четеш руски новини, все по-отчетливо разбираш, че това изобщо не е никаква страна, не е никаква държава, а изобилно и небрежно размазано върху глобуса петно, представляващо само по себе си изоставащ колхоз, завладян от шайка бандити.

Лев Рост (ремарка):

“Отдавна не съм чел такива съдържателни формулировки.

Евгений ВОЛКОВ, 23-ти юли 2014

Ново време

Евгений Платон

Руската федерация върви по “кръга на смъртта

Как се случва изтощаването и самоубийството на големи популации?

Мравешките кръгове (мравешко въртене, спирала на смъртта, въртележка на смъртта, англ. Death mill) – това е природно явление, изразяващо се в следното: една мравка или неголяма група мравки, на пръв поглед – напълно безпричинно, започват да бягат по затворен кръг, постепенно увличайки в своя безкраен цикъл все повече и повече други мравки. Мравките продължават своя бяг дотогава, докато не паднат мъртви, при което мравешкият кръг продължава своето въртене до пълно изтощаване, оставяйки след себе си пълчища загинали.”

Забележка. Би било възхитително, ако авторът на тази статия, респективно – редакторите на "Ново време", бяха отбелязали, че цялата първа половина на публикувания текст е напълно дословно копиран фрагмент от материал в Уикипедия под името "Муравьиные круги".

Евгений ВОЛКОВ, 24-ти юли 2014

Валерий Панюшкин

Магическият фашист

На 10-ти мухарам (тоест, 10 октомври) в някои мюсюлмански градове наемат на пазара специален човек, който може да бъде наречен актьор’, ако в ислямската култура театърът не се счита за греховно дело. Този човек трябва просто да стои и да казва: Не’. Него го обграждат жени, протягащи ръце, в които държат младенци, и викат: Дай вода, макар и само за децата!’ А той отговаря: Не!’

Точно по същия начин, на 10-ти мухарам през 61 година от хиджра (преселението на мюсюлманите заедно с пророка Мухаммад от Мека в ал-Медина, случило се през 622 година и поставило началото на ислямското летоброене – бел. моя, И. К.), според преданието, жени вдигали младенци над загражденията на военния лагер в Кербала. Лагерът бил отбраняван от внука на Пророка, имàм Хюсеин ибн Али, който отказал да признае властта на халифа Язид. А Язид щурмувал лагера и заповядал на своите воини да засипят ручея, който снабдявал лагера с вода. Когато водата свършила и вече нямало вода дори за децата, малък отряд на Хюсеин започнал последна отчаяна битка с огромната войска на Язид. Всички воини на Хюсеин загинали, ставайки по такъв начин първите шахиди (в мюсюлманската религия,мъченици за вярата’ – бел. моя, И.К.)

Именно това събитие възпроизвеждат и до ден днешен по пазарите в някои мюсюлмански градове. Жените протягат ръце, държейки младенци, и викат: Дай вода, макар и само за децата!’, а актьорът, изобразяващ Язид, отговаря: Не!’ И в края на краищата целият пазар се нахвърля с бой върху окаяните.

Това не е театър. Това е магия. Опит на обикновените хора да се докоснат до великото, до свещеното.

А ако думата магия’ не се харесва, нека го наречем ритуал.

Християните също имат простонародни ритуали, разпространени повече, отколкото молитвата: не всички се причестяват, но всички боядисват яйца за Великден.

Магията е нещо по-просто от знанието и по-просто от религията. (…)

Аз не разбирам: с какво традиционните религии не удовлетворяват огромната маса хора в Русия, но поради някаква причина те започнаха да си сътворяват нова религия, твърде мрачна – каквито са поначало повечето религии.

В нея, в тази религия, както и при всеки млад култ, има множество странни табута. Не трябва да се обличате в никакви други дрехи, освен в строго предписаните. А най-добре е да се обличате в униформа – така е най-предано. Не трябва да задавате никакви въпроси, с изключение на каноничните. (…) Във всеки случай, трябва да обожествявате управниците, защото те не биха могли да станат управници по някакъв друг начин, освен в резултат на свещената война на предците-покровители…

Евгений ВОЛКОВ, 24-ти юли 2014

Пьотр Брежньов

Указания на Владимир Илич Ленин:

“Нека 90% от руския народ да умре.

Не трябва великоруси да защитават отечеството’.

“Да се беси образцово и да се изземва всичкото жито!

Русия!.. Изгни… Умря… Издъхна.”

Всичко, което е в полза на болшевиките, е нравствено.”

Разстрелите трябва да се прилагат по-нашироко…”

Смърт на кулаците!”

Казаците да бъдат доубити!”

Интелигентите да се разстрелват!”

Да се разстрелва, без да се пита когото и да било!”

У нас няма национална власт. У нас властта е интернационална.”

Съдът трябва да не премахва терора: да се обещава това би било самоизмама или измама, а да го обоснове и узакони по принцип, ясно, без фалш и преувеличения.”

Русия и великоруската сган трябва да бъдат удушавани…”

Всички лица, несъгласни с болшевиките, да се считат без изключение за буржоа и белогвардейци…”

Евгений ВОЛКОВ, 18-ти юли 2014

Георгий Неяскин

Три показателя, по които Русия преживява по-лошо време от 90-те години насам

Няколко числа от последната публикация на Руската федерална служба за държавна статистика показват, че във второто тримесечие руската рецесия се е задълбочила, промишлеността и търговията на дребно са в състояние на свободно падане, заплатите и пенсиите (с корекция според инфлацията) намаляват.”

Евгений ВОЛКОВ, 18-ти юли 2014

Мемориал на жертвите от катастрофата

Нижни Новгород,

Театралния площад

Мемориала на Борис Немцов

17. 07. 2015

97-ми ден на ежедневно дежурство при Мемориала на Немцов в Нижни Новгород. От 19:30 до 21:30 мемориалът бе охраняван от Александър Астров и Татяна Аршинова.

Александър Астров разказва: ‘Днес дежурството не бе обикновено. На 17-ти юли се навърши година от крушението на Боинг 777, свален с ракета над територията на Украйна. Ние се присъединихме към акцията

#‎Paperboeing,

предложена от Открита Русия.’

Евгений ВОЛКОВ, 18-ти юли 2014

Михаил Берг

Кръговата отговорност на двойкаджиите

Заради какво и защо не обичат руската интелигенция?

Властта и нейният електорат – в по-голямата си част това са потомствени слаби ученици (по лицата им се вижда, че неса се уморявали много с четене), тройкаджии, комсомолски парвенюта, правили съветска кариера поради неспособност за наука и прочее интелектуална дейност. Ето защо недолюбването е нещо отдавнашно и дълбоко.”

Евгений ВОЛКОВ, 19-ти юли 2014

Юрий Векслер

Обикновен фашизъм днес

“Преди 50 години по екраните се появи филмът на Михаил Ром, показващ сходството на съветския и немския тоталитаризъм.

Евгений ВОЛКОВ, 19-ти юли 2014

Владимир Питяк

“Окончателната версия на Русия по повод катастрофата на Боинга: той е ударен от украински ‘БУК’, който е носен от ‘СУ-25’, който е носен от ‘МИГ-29’.

Евгений ВОЛКОВ, 20-ти юли 2014

Иля Терапонтов,

РИА Новости

Списание Science” разкри сенчестата империя набоклучивите” научни издания

“Биологът Джон Боканон проведе разследване, изпращайки под измислено име научни статии с очевидни за специалиста груби грешки на 304 списания.

Забележка. Текстът на проведеното от Джон Боканон разследване ще бъде специално коментиран в една следваща част от този материал.

Евгений ВОЛКОВ, 20-ти юли 2014

Шели Шрайман

Да убиеш дракона”. Истината за ОШО. Управленският Шаолин

“Ти проповядваш доверие, но домът ти е скрит от другите чрез плътни стени – с наблюдателници и картечари. Ти наричаш учениците си свои любими деца’, но тайно подслушваш домовете им. Ти убеждаваш другите, че главното щастие не е вън, а вътре в човека, но продължаваш да попълваш своята колекция с нови ролс-ройси и диамантени часовници. Ти провъзгласяваш себе си за свят, но продължаваш да спиш с ученичките си и да гледаш оргии. Така че… кой в действителност си ти, Бхагван Ошо Раджниш?”

Евгений ВОЛКОВ, 20-ти юли 2014

Смахнатият тръбач

“В съвременна Русия най-накрая се сраснаха три истинно руски крепежни приспособления: болшевизмът, православието и фашизмът.

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Скептичният пътеводител във Вселената:

“Хората стават цивилизовани не в съответствие с тяхната готовност да вярват, а според готовността им да се съмняват.

Хенри Луис Менкен (1880–1956), американски журналист, сатирик, културолог и учен

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Блог NeuroLogica” » За експертизата и илюзията на знанието:

“Като цяло, хората мислят, че знаят повече, отколкото знаят в действителност. Това е безспорно по-лошо от самото невежество – да се живее с илюзията за знание.”

Дейвид Дюнинг, психолог

“Най-големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знание.”

Стивън Хокинг, физик

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Михаил Кормин

Новосибирск: образование или смърт

“В Новосибирск, незабелязано за всички, зрее въстание на преподаватели и студенти.”

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Андрей Шаръй:

“Във вторник сутринта в Ростов започва съдебен процес по‘делото за кримските терористи. За подготовка на диверсионни и терористични актове на територията на анексирания от Русия полуостров са обвинени четирима жители на Крим. Сред тях е кинорежисьорът Олег Сенцов. Той се намира под арест повече от година. Заедно с него на подсъдимата скамейка ще бъде и анархистът Александър Колченко. Сенцов и Колченко отричат категорично своята вина.”

“В ‘руска-прерускаРусия на мен ми е тежко, на първо място – морално, защото на всички им е безразлично. Грешат тези, които считат, че болшинството руснаци са пропутиновско болшинство, в действителност такова не съществува. Болшинството – това са просто хора, които не искат да чуят нищо, не искат да видят нищо. Така е било винаги, когато никакъв Путин още не е съществувал. Аз съм противник на това: за всичко да бъде обвиняван Путин. Считам, че идването на такива диктатори на власт е възможно само благодарение на аморфното общество, в което всеки счита, че от него не зависи нищо, където никой не иска да носи отговорност – нито за своите действия, нито за своето бездействие. Така си и живеем в Русия. Естествено, има хора, които разбират всичко, нещо повече – които, все пак, правят нещо. Но те, уви, са съвсем малко” – споделя московската журналистка Наталия Каплан.

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Елена Риковцева

Тежката раздяла с митовете

Директорът на Държавния архив на Руската федерация, Сергей Мироненко, за реакцията на обществото във връзка с обнародването на нови исторически документи

“Защо така неохотно, с такива скандали, обществеността възприема появата на документи, които разкриват истинското положение на нещата в христоматийни, би могло да се каже – исторически, ситуации. (…) Събират се някакви групи, провеждат се демонстрации, манифестации. Казахстан се надига и обвинява Русия в опит да разкъса братската дружба между народите. В Киргизия – възмущение.”

Евгений ВОЛКОВ, 21-ви юли 2014

Ейбрахам Маслоу:

“За човека, който има само чук, всичко, с което той се среща случайно, започва да му изглежда като наковалня.

Евгений ВОЛКОВ, 22-ри юли 2014

Алфред Кох, коментиращ материал на Михаил Рубин и Екатерина Метелица, озаглавен:

Медведев ще възглави списъка на Единна Русия в изборите за Държавна дума

“Абсолютно слугинска, куха партия на присламчили се към бюджета блюдолизци и чучела, привикнали единствено да кимат в знак на съгласие, оглавявана от еталонно празно място – просто символ на абсолютното политическо и човешко нищожество.

Колко притъпено търпение и дебелокожие трябва да се притежава… просто, какво волско безразличие към себе си, към ближните си, към страната си, каква овча покорност и камилска флегматичност… за да се гледа, ето така, на всичко… И странно – да се открива в това някакъвполитически процес’, разгръщане на предизборна кампания’,‘подготовка за предстоящи битки’…

За чий *** битки? Вие да не сте полудели? Ето ви, ето ви картина на някакъв увлекателен процес… Допитвания, замислени лица на аналитици, екзитпол (шашми!). Володя се надявал на 70%.

В Казахстан, в Семипалатинск, още като момче, попаднах в месокомбината, където докараха от степта голямо стадо овце. За клане. И ето, те (сами!) влизат от залятата със слънце и оградена с ритловици площадка за добитъка в тъмното гърло на скотобойния цех.

А там десетки месари, вече въртят остри като бръснач ножове: режат гърлата на овните. И веднага, хващайки ги за задните крака, ги набождат на куки за глезените. Така овните, докато им изтича кръвта, пътуват с краката нагоре по транспортната лента, на която им одират кожата, изхвърлят вътрешностите и т.н.

Когато се влезе от светло на тъмно, се вижда лошо, овните блеят, суетят се, блъскат се, задните напират върху предните, протягат шии, любопитстват: какво става там? О-о, колко е интересно! Ето на, и онзи пъстрия вече го обесиха! Така му се пада, келяв с келявия му! Простак! Как ме настъпи преди време по копитото! И ето сега – според делата му, зад***.”

Евгений ВОЛКОВ, 22-ри юли 2014

Хенри Милър

Ню Йорк Таймс греши относно генното инженерство

Не е необичайно за човек, който има опит в една област на науката, да попадне в затруднение, когато изразява становища в друга. Пример за това е Уилиам Шокли, лауреат на Нобелова награда по физика за изследванията си върху полупроводниците, оказал се твърде несръчен в застъпничеството си за расовата евгеника. Явлението се прояви отново наскоро, когато финансистите Марк Шпицнагел и Насим Талеб (…) – и двамата не притежаващи дори най-елементарни познания за историята или техниките на генетичните промени – предупредиха за опасностите от генетичното инженерство в странен коментар, поместен в Ню Йорк Таймс. Те са отишли толкова далеч, щото да постулират възможността, по силата на която съвременното молекулярно генно инженерство би могло да доведе до сложни вериги от непредвидими промени в екосистемата, които биха могли да предизвикат световна катастрофа.

Евгений ВОЛКОВ, 22-ри юли 2014

Фонд “Макартуров” си замина от Русия

“Американският благотворителен фонд Макартуров’ обяви свиването на своята дейност в Русия и закриването на своя московски офис.

Евгений ВОЛКОВ, 22-ри юли 2014

“Новорусия” се завръща у дома. Боец на Луганската народна република” събрал в Москва банда и се заел с рекет.

Евгений ВОЛКОВ, 23-ти юли 2014

Откъде се взе “Кримнаш”?

На търговското съобщение:

“Акция!!!

Бисквити Крим наш’ със захар, 1 кг.

Цена:

103 руб. 90 коп.

69 руб. 90 коп.”

Евгений ВОЛКОВ, 23-ти юли 2014

“Psyhology Today” (“Психологията днес”)

Ейдриън Фърнхам

Защо хората се приобщават към култове?

Защо хората се присъединяват и – изглежда просперират – в култо-подобни групи?

Защо хората се присъединяват към масоните, ротарианците или някоя политическа партия? Поради онова, което там се предлага: приятелство, връзки, идентичност, възможност да се осъществи някакъв принос. Едни и същи ли са мотивите при присъединяването към Ордена на Слънчевия храм, къмКлонка Давидова, талибаните, Хамас, или Ал Кайда? Колко приемливи са социалните групи и организации, които се отличават от (опасните) култове?

Евгений ВОЛКОВ, 24-ти юли 2014

Мстислав Казаков

За признаците на псевдонауката: как да бъде различено знанието от неговата превратна форма?

“В наши дни има немалко опити да се определят признаците, присъщи на съвременната псевдонаука. С тази задача се занимават както философите и другите учени, така и обществени дейци, посветили себе си на борбата с деструктивните социални тенденции и невежеството. Наблюденията показват, че в множеството описи на свойствата, характерни за псевдонауката (впрочем, и в опитите тя да бъде определена), изследователите винаги обхващат една страна на изследвания феномен, но изпускат други съществени моменти. И наистина: как би могъл един математик да отличи, примерно, псевдозоологията от зоологията? Какви критерии би могъл да отдели, основавайки се на опита от сблъсъка с псевдоматематиката? И може ли тези критерии да бъдат разпространени и върху другите проявления на псевдонауката?

Интернет-коментар (Ivan Yu): "Твърде весело е да се чете опус на човек, неподозиращ съществуването на критериите за научност, предложени от Карл Попър :). Драга редакция, може би не трябва да се предоставя площ за изяви на всеки графоман с амбиции?"

Евгений ВОЛКОВ, 24-ти юли 2014

Шамус Кхан

Защо да си “роден гей е опасна идея?

Други либерални движения отхвърлят идеята, според която биологията е съдба. Ерго, защо би трябвало гей-правата да зависят от нея?

“Миналия месец Върховният съд на САЩ потвърди правата на еднополовите двойки да се женят. Решението бе важно постижение за либералното движение, зародило се преди почти половин век. По време на борбата за брачното равенство, поддръжниците правеха паралел с потискането на афро-американците – независимо дали това би би било чрез законите, забраняващи смесването на раси или легализиращи сегрегацията.

Евгений ВОЛКОВ, 24-ти юли 2014

На комунистите в Украйна забраниха да участват в избори

“Министърът на правосъдието, Павел Петренко, подписа решение, съгласно което на всички комунистически партии се забранява да участват в избирателни процеси в страната. (…)

Следва да бъде напомнено, че на 9-ти април Върховната Рада прие закон за декомунизацията на украинското общество и за достъпа до архивите на репресивните органи на комунистическия тоталитарен режим от 1917 до 1991 година.

Евгений ВОЛКОВ, 24-ти юли 2014

Генадий Черньов:

“Че диагнозата е сериозна, се изяснява тогава, когато във въпроса: Що за народ сте вие, след като търпите сталиновци, хитлеровци, путиновци и тям подобни?’, вместо да се замислят над словата: след като търпите’, се обиждат от думите: ‘Що за народ сте вие’.

Мозайката от препратки, осигурявани ежедневно от неизтощимия Евгений Волков, може да бъде попълнена с още стотици и стотици линкове – както с по-нови (спрямо горния последен), така и с по-стари (спрямо първия поместен тук, в началото). Недвусмислено, една далеч немалка част от тях могат да бъдат квалифицирани (и вероятно това вече е сторено нееднократно!) като неопровержими примери за мизантропия, комбинирана с безогледно безродство. От такива позиции доцент Волков вероятно вече се е извисил до положението на велик атаман за всички, които носят неговия светоглед. (А колко ли са онези, които събират виртуални съчки за някоя и друга клада, на която да го изгорят?)

Далеч не по-малко възможно е и настоящата публикация да бъде заклеймена от мнозина като отявлено черногледство, примесено със сериозна доза русофобство.

От друга страна, не е изключено тук да бъде привидяна "дългата ръка" на някакви секретни разработки, които са си поставили за цел да провокират у този или онзи определени публични реакции, за да може по такъв начин да се помогне при попълването на всевъзможни актуализиращи се списъци на подозрителните лица по света.

Засега не е известен сигурен способ, който да позволява подобен род съмнения (или дори обвинения) да бъдат анулирани още в зародиш.

Представянето и коментирането на експеримента, осъществен от списание "Science" и биолога Джон Боканон, попривдигнали леко завесата пред така наречената "сенчеста империя" на "боклучивите" научни издания, може да помогне, изигравайки ролята на някакъв атестат за морална благонадеждност.

Ужилването на "Science" и Джон Боханон

Корица: Дейвид Плънкерт

След като през 1973 година се появява филмът "Ужилването", фабулата на който е построена върху идеята за отмъщение, организирано от гангстери срещу гангстери, тази дума постепенно се превръща в нарицателно понятие за обозначаване на всеки акт, при който експерти от една или друга професионална област поставят на възможно най-сериозно изпитание способностите и знанията на свои колеги.

През 2012 година такава акция подготвят и осъществяват американското научно списание "Science" ("Наука") и биологът Джон Боханон. В резултат, на повърхността се появяват очертанията на цяла сенчеста империя от полулегални и напълно фалшиви издателства и издания, които осъществява активно измамническа търговска дейност в зоната на така наречения "открит достъп".

На 4-ти октомври 2013 година излиза специален брой на "Science", от корицата на който се разбира, че той (някак невинно казано) е посветен на "комуникацията в науката". С по-малки букви е поднесено уточнение: "прояви на насилие и хищници". Това вече е достатъчно, за да бъде приковано вниманието на далеч не един и двама читатели:науката, поставена в компанията на насилници и хищници!

Специалните публикации в специалния брой на "Science"

Заглавията на текстовете, посветени на комуникацията в науката, както и кратките quasi-реферативни встъпителни първи изречения, хвърлят допълнителна светлина върху начинанието:

● Ричард Стоун и Барбара Джасни, "Научното словесно общуване: разкъсване по шевовете" (Въведение към специалното издание);

Рандал Мънроу, "Възходът на открития достъп" ("Ускоряващото се темпо на научните публикации и възходът на открития достъп – така, както това е показано от карикатуриста Рандал Мънроу в www.xkcd.com");

Джон Боханон, "Кой се страхува от критичната рецензия?" ("Осмиваща статия, подготвена от ‘Science’, разкрива слабия или буквално отсъстващия контрол в много списания с открит достъп");

Таниа Рабесандратана, "Пророкът на научното публикуване" ("Витек Трач заемаше челна позиция по въпроса за практикуването на открития достъп; сега той иска да пренапише правилата за критично рецензиране");

Дженифър Кюзин–Франкъл, "Силата на негативното мислене" ("Завладяването на територия в продължаващата битка за убеждаване на изследователите да споделят отрицателните резултати");

Дейвид Малакоф, "Ей, ти трябва да скриеш твоята работа" ("Дебатът възбужда въпроса относно това: как и кога да се публикуват данни с уязвяващ характер?");

Дейвид Малакоф, "Публикуване под покривало и с кинжал" ("Класифицирани списания се стремят да решат един трънлив проблем: как да рецензират стриктно и да споделят деликатни разкрития по разследвания, финансирани от правителството, след като длъжностни лица отказват да изпратят необходимите резултати до редовите списания?");

Елиът Маршал, "Заключен геном, затворени изследвания?" ("Изследователите заявяват, че генните патенти възпрепятстват обмена на данни и иновациите; патентни адвокати твърдят, че няма доказателства за това");

Джефри Мървис, "Годишна среща: Подобряване на онова, което не е счупено" ("Годишните срещи са инструмент за печелене на пари от страна на повечето научни общества, а учените продължават да се стичат към тях; но тъй като светът се променя, възниква въпросът: колко дълго може да се задържи статуквото?");

Джефри Мървис, "Какво се губи, когато една среща преминава виртуално?" ("Това лято Форумът на НАСА за ‘Лунни изследвания’ стана най-голямото събиране на учени, прегърнали новия свят на кибер-срещите; опитът предизвика смесени отзиви");

Джон Коен, "Срещи, които ласкаят самолюбието, но не могат да доставят полза" ("’Хищническите’ конференции – срещи, понякога слабо посетени, които изглежда са преди всичко предназначени да правят пари – са се превърнали в занаятчийска индустрия в областта на научната комуникация");

Джон Коен, "Великите презентатори / Въодушевяване на аудиторията" и "Основен жизнен инстинкт" ("Бони Баслър и Лари Смор имат подарък за омайване на публиката; те споделят съвети относно това: как да се правят силни публични презентации").

Растежът  на научното знание

Развитието на научните публикации може да бъде видяно през погледа, четката и молива на Рандъл Мънроу, сътворили долните графики.

КОЛКО Е НАУКАТА?

ИЗДАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ В СФЕРАТА НА НАУКАТА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА – СЕГА ЕДНА НОВА СТАТИЯ СЕ ПУБЛИКУВА ПРИБЛИЗИТЕЛНО НА ВСЕКИ 20 СЕКУНДИ. НЕКА СИ ПРЕДСТАВИМ БИБЛИОГРАФСКИЯ ОПИС НА ВСИЧКИ НАУЧНИ СТАТИИ, КОИТО СА ПИСАНИ НЯКОГА. КОЛКО ДЪЛЪГ ЩЕ БЪДЕ ТОЙ?

АКО МОЖЕМ ДА СЪБЕРЕМ 140 ПОЗОВАВАНИЯ НА СТРАНИЦА… ► …1000 СТРАНИЦИ В КНИГА… ► …И СЛЕД ТОВА ЗАПОЧНЕМ ДА НАТРУПВАМЕ КНИГИТЕ ЕДНА ВЪРХУ ДРУГА…

ЕДИН ОПИС НА СТАТИИТЕ, ПУБЛИКУВАНИ ПРЕЗ 1880 ГОДИНА, БИ ИЗПЪЛНИЛ 100 СТРАНИЦИ,  КЪМ 1920 ГОДИНА ОПИСЪТ БИ НАРАСНАЛ НА 500 СТРАНИЦИ ЗА ГОДИНА, СЕГМЕНТЪТ ЗА 1975 ГОДИНА БИ ИЗПЪЛНИЛ 4 ДЕБЕЛИ ТОМА, А ДНЕС – ДО 15 ТОМА НА ГОДИНА, ПО ЕДНА СТРАНИЦА НА ВСЕКИ 45 МИНУТИ.

…ЕТО КАК БИ ИЗГЛЕЖДАЛ ПЪЛНИЯТ ОПИС:

ВСИЧКИ НАУЧНИ СТАТИИ ОТПРЕДИ 1889 ГОДИНА БИХА ИЗПЪЛНИЛИ САМО НЯКОЛКО ТОМА.

1869 ГОДИНА: ИЗЛИЗА ПЪРВИЯТ БРОЙ НА "NATURE".

1890 ГОДИНА: ИЗЛИЗА ПЪРВИЯТ БРОЙ НА "SCIENCE".

КОЛКО ОТВОРЕНА Е ТЯ, НАУКАТА?

СЛЕД ПОЯВАТА НА УЕБ МНОГО ОТ НАУЧНИТЕ ИЗДАНИЯ ПРЕМИНАХА КЪМ ОТВОРЕН ДОСТЪП. СПОРЕД "SCIENCE-METRIX", ОТВОРЕНИЯТ ДОСТЪП ДОСТИГНА ЕДНА ВЪРХОВА ТОЧКА ОКОЛО 2011 ГОДИНА: ПОВЕЧЕ ОТ 50% ОТ НОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА ОФОРМЕНИ КАТО СВОБОДНО ДОСТЪПНИ В РЕЖИМ ОНЛАЙН.

СВОБОДНО-ДОСТЪПНИ СТАТИИ

СЛЕД КАТО СПИСАНИЯТА СЕ ПРИДВИЖВАТ КЪМ ОТВОРЕНИЯ ДОСТЪП И ДИГИТАЛИЗИРАТ СВОИТЕ АРХИВИ, СТАРИ МАТЕРИАЛИ ОТ ВСИЧКИ ПЕРИОДИ СЕ КАЧВАТ ТУК… …В ДОБАВКА КЪМ ПРИЛИВА НА НОВИ СТАТИИ, КОИТО СА ПУБЛИКУВАНИ ДИРЕКТНО ТУК. 25% ОТ СТАТИИТЕ С ОТВОРЕН ДОСТЪП СА СВОБОДНО ДОСТЪПНИ В МОМЕНТА НА СВОЕТО ПУБЛИКУВАНЕ. В РАМКИТЕ НА 12 МЕСЕЦА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ СТАВА СВОБОДНО ДОСТЪПНА ВЪРХУ УЕБ-САЙТОВЕТЕ НА СПИСАНИЯТА ИЛИ НА ДРУГИ ХРАНИЛИЩА.

ТРАДИЦИОННИ ПУБЛИКАЦИИ:

1987-89 ГОДИНА: ПОЯВЯВАТ СЕ ПЪРВИТЕ ОНЛАЙН-СПИСАНИЯ.

1991 ГОДИНА: ПОЛ ГИНГСПАРГ НАСОЧИ КЪМ ОНЛАЙН-ДОСТЪП АРХИВА ЗА ПРЕДПЕЧАТ ВЪВ ФИЗИКАТА.

1990-2014 ГОДИНА: ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ СТАТИИ СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ОТВОРЕН ДОСТЪП.

НАДОЛУ – ДЕТАЙЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НЯКОИ ДАННИ ЗА ПЕРИОДА 1999-2014 ГОДИНА.

ДЕТАЙЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НЯКОИ ДАННИ ЗА ПЕРИОДА 1999-2004 ГОДИНА:

1999 ГОДИНА: ДИРЕКТОРЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЗДРАВЕН ИНСТИТУТ НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ПРЕДЛАГА ЗА ОНЛАЙН-ПОЛЗВАНЕ АРХИВА ОТ БИОМЕДИЦИНСКИ СТАТИИ.

2000 ГОДИНА: ДЕБЮТИ НА ПУБЛИЧНИЯ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР. // ОСНОВАНА Е ПУБЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА НАУКАТА.

2001 ГОДИНА: 30 000 УЧЕНИ ПРИЗОВАВАТ ЗА БОЙКОТ НА СПИСАНИЯТА, КОИТО НЕ ПОЗВОЛЯВАТ СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО ТЕХНИТЕ МАТЕРИАЛИ В ПУБЛИЧНИЯ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР В РАМКИТЕ НА 6 МЕСЕЦА СЛЕД ПУБЛИКУВАНЕТО ИМ.

2002 ГОДИНА: ПУБЛИЧНИЯТ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ЗАПОЧВА ДА НАЛАГА ТАКСИ ЗА АВТОРИТЕ В РАЗМЕР НА 500 ДОЛАРА. // МЕДИЦИНСКИЯТ ИНСТИТУТ "ХАУЪРД ХЮЗ" СЕ СЪГЛАСЯВА ДА ПЛАЩА АВТОРСКИТЕ ТАКСИ ЗА ПУБЛИКАЦИИТЕ В РЕЖИМ НА ОТВОРЕН ДОСТЪП.

2003 ГОДИНА: ПОСТАВЕНО Е НАЧАЛОТО НА ПУБЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА НАУКАТА – БИОЛОГИЯ, ТАКСА ЗА АВТОРИТЕ В РАЗМЕР НА 1500 ДОЛАРА.

ДЕТАЙЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА ПЕРИОДА 2005-2014 ГОДИНА:

2006 ГОДИНА: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, СЪВЕТЪТ ЗА МЕДИЦИНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ РАЗПОРЕЖДА СВОБОДЕН ДОСТЪП В РАМКИТЕ НА 6 МЕСЕЦА. // ПУБЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА НАУКАТА ПОВИШАВА ГОРНАТА ГРАНИЦА НА ТАКСИТЕ ЗА АВТОРИ НА 2500 ДОЛАРА, ОСНОВАВА ПУБЛИЧНА БИБЛИОТЕКА НА НАУКАТА "ЕДНО", КОЯТО РЕЦЕНЗИРА ПУБЛИКАЦИИТЕ ЗА НАУЧНА ПРЕЦИЗНОСТ, НО НЕ И ЗА ЗНАЧИМОСТ.

2008 ГОДИНА: НАЦИОНАЛНИЯТ ЗДРАВЕН ИНСТИТУТ НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ИЗИСКВА СТАТИИТЕ, КОИТО ТОЙ Е ФИНАНСИРАЛ, ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЯНИ ЗА СВОБОДЕН ДОСТЪП В РАМКИТЕ НА 12 МЕСЕЦА. // ХАРВАРДСКИЯТ ФАКУЛТЕТ СЕ СЪГЛАСЯВА ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ СТАТИИ В УНИВЕРСИТЕТСКОТО ИНТЕРНЕТ-ХРАНИЛИЩЕ.

2010 ГОДИНА: ПУБЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА НАУКАТА СТАВА ДОХОДОНОСНА. // ПУБЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА НАУКАТА "ЕДНО"  СТАВА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СВЕТОВЕН ИЗДАТЕЛ ПО ОБЕМ НА ПУБЛИКАЦИИТЕ.

2013 ГОДИНА: БЕЛИЯТ ДОМ РАЗПОРЕЖДА ВСИЧКИ НАУЧНИ АГЕНЦИИ ДА ПЛАНИРАТ ПРЕВРЪЩАНЕТО НА НАУЧНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ В СВОБОДНО ДОСТЪПНИ В РАМКИТЕ НА 12 МЕСЕЦА.

2014 ГОДИНА: ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ИЗИСКА СВОБОДЕН ДОСТЪП В РАМКИТЕ НА 6-12 МЕСЕЦА.

(Следва продължение)